請有薪病假是打工仔的權利,近日有打工仔於社交平台「奴工處」投稿指,其同事慣性請病假,每月最少請3天,更要你「執手尾」,遇上這種情況應如何應對呢?

投稿者指出,某同事請病假的次數越來越嚴重,去年請了30天病假,2021年開始了6天,已請了3日病假。「本身佢工作量就已經少,仲要次次deadline(截止日)射波,啲工作又要其他同事執手尾」。他對此事大感苦惱,詢問網民點解決同事經常性扮病。

帖文一出惹起網民熱議,有人認為同事若能出示醫生紙證明,就沒有辦法對付,叫投稿者看開點,「人哋有醫生紙,真係病又唔得?唔抵得咪告個醫生做假證明囉,人手唔夠唔係叫公司請夠人,係怪啲同事病,食懵咗?」、「一場同事日日見住,點會唔識分你真病定詐病射波,你當公司啲人是傻的?間間公司都有呢啲人」。

有網民則嘗試提出解決方法,「除非公司講明病假扣人工/無人工,否則無乎」、「你都係打工只能鬥射,試下唔好執佢手尾,一齊死等上面怪罪落來再推佢出去死」。